Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Melikgazi Hakkında

Melikgazi, Kayseri ilimize bağlı merkez ilçedir. Melikgazi ilçesine seyahat etmek için Melikgazi otobüs bileti alarak ilçeye güvenli ulaşım sağlanabilmektedir. Melikgazi ilçesine çeşitli illerden hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Zengin tarihi ve arkeolojik eserleriyle bu ilçemiz, yerli ve yabancı misafirlerin seyahat yerleri arasındadır. Konaklama, yeme-içme gibi çeşitli avantajlar sağlayarak günün her saatinde aktiftir. Bu cazip fırsatlar için bu ilçeyi keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Konum: Melikgazi, Orta Anadolu’nun yukarı Kızılırmak bölümünde yer alan merkez ilçesidir. Kayseri ve Melikgazi arası 4 km’dir. İlçenin batısında İncesu, doğusunda Bünyan, güneyinde Talas bulunmaktadır.

Nüfusu: Melikgazi ilçesinin, Türkiye İstatistik Kurumunun yapmış olduğu en yakın tarihli sayımına göre ( 2020) 582.055 olarak belirlenmiştir.

Yeryüzü Şekilleri: Melikgazi ilçesi, Orta Anadolu da yer alan yukarı Kızılırmak bölümünde birbirine paralel üç dağ sırasınca oluşmuş ve bunların arasındaki plato ve havzalardan oluşmuştur. İlçenin yüzölçümü 440 kilometrekaredir. Merkez ilçenin güney bölümünde Erciyes Dağı bulunmaktadır. 3. Jeolojik dönemde volkanik patlamalar sonucu oluşmuştur.

İklimi: Melikgazi ilçesi, bozkır iklimi özelliklerine sahiptir. Yazar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yükseltiye bağlı olarak dağların tepelerinde kalıcı don ve kar olayları görülmektedir. Toprakların çoğu steplerle kaplı olduğundan orman örtüsü bakımından fakirdir.

Ekonomi: Bölge sanayi ve ticarette gelişmiş bunların yanı sıra tarım, hayvancılık, meyvecilik de yapılmaktadır. Yakın olması nedeniyle Nevşehir, Yozgat ve Sivas ile ticari ilişkilerde bulunmaktadır. Buralarda kereste de oldukça fazladır. Keresteden yapılan eşyalar ve yetiştirilen ürünler gerek yurt için de gerekse yurt içinde pazarlanmaktadır. Özellikle mobilya, yün, ham deri, pastırma şeker üretiminde zengindir.

Melikgazi’nin Tarihçesi

Kayseri ilinde yer alan Melikgazi en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihte Med, Hitit, Diyadoklar, Roma, Bizans, Moğol, Danişmentler, Selçuklu ve Osmanlı Devleti egemenliğinde kalmıştır. Selçuklular döneminde II. Kılıçaslan şehri Danişmentler de alarak Selçuklu topraklarına katmıştır. Sultan Alâeddin döneminde Konya dan sonra devletin başkenti olmuştur. 1244 yılından itibaren Moğol idaresine giren bu bölge II. Meşrutiyetin ilanıyla Ankara iline bağlı sancak olmuştur. 1988 Tarihinde ise Kayseri ilinin ilçesi olmuştur.

Melikgazi İlçesinde Gezilecek Yerler

Ülkemizin Orta Anadolu bölümünde yer alan Malazgirt ilçesine, karadan ve havadan ulaşım tercih edebilirsiniz.  Bu ilçemize yapılan en kolay ulaşım Melikgazi otobüs bileti satın almaktır ve sonrasında bu tarihi merkez ilçeyi ziyaret edebilirsiniz. Melikgazi gezilecek yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Kayseri Kalesi: İlçe merkezinde yer almaktadır. Tarihi Bizans dönemine dayanan kalenin Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubat’ın emriyle bazı bölümlerinin yeniden inşa edilmesiyle günümüzdeki şeklini almıştır. 

Ağırnas Yeraltı Şehri: Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas kasabasında yer almaktadır. Yaklaşık 3000 yıllık geçmişe sahip bu yeraltı şehri en dikkat çeken yerlerden biridir.

Camii Kebir: ilçe merkezinde Cami kebir semtinde yer almaktadır. Sultan Camisi olarak da bilinen bu cami Emir Melik Gazi tarafından yaptırılmıştır. O dönemin Selçuklu mimarisini gözler önüne sermektedir.

Melikgazi’de Ne Yenir? 

Ülkemizde yer alan ilçelerin hepsinde eşsiz birçok yemek vardır. Bu yemekler dini günlerde, bayramlarda ya da ilçeye gelen ziyaretçilere ikram edilir. Malazgirt ilçesini ziyaret ettiğiniz zaman denemeden dönmemeniz gereken Melikgazi’nin meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir;

Sulu Köfte: Kıyma, yumurta,  bulgur, soğan ve baharatlarla yapılan köfte çeşididir.

Yağlama: Salçalı, kıymalı, soğanlı harç hamurun üzerine yayılır ve servis edilir.

Nevzine Tatlısı: Çok meşhur olan bu tatlı bayramlarda misafirlere ikram edilmektedir. Un, yoğurt, pekmez ve cevizle hazırlanmaktadır.

Melikgazi’ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Kayseri ilimizin cenneti Melikgazi ilçesine hava yolu ya da kara yolu ile ulaşım hizmetleri sağlanabilmektedir. Özel aracınız ile ziyaret edebileceğiniz bu ilçeye Melikgazi otobüs bileti satın alarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. İlçeye her yönden ulaşım imanı sağlanmaktadır. Daha çok yakınlık sebebiyle Ankara, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat şehirlerinden daha çok ziyaretçi ağırlamaktadır. Kayseri ilinin Melikgazi ilçesine gidilecekse araç değiştirmeden direk olarak ulaşabilirsiniz. Otobüs ile seyahat edilecek ise terminale ulaştıktan sonra şehir içi otobüsler de tercih edilebilir. Kayseri’ye 4 km uzaklıkta olduğundan ulaşım son derece kolaydır. Hava yolu ile de seyahat edilebilir. Kayseri havaalanı ve Melikgazi arası 10 km’dir. Demiryolu yoğunluğu en fazla olduğu yerdir. Türkiye genelinde demiryolu ulaşımı bakımından en elverişli yerdir. Doğuya yapılacak sefereler için yine bu güzergâh kullanılır. Melikgazi Kayseri Tren Garı arası mesafe yaklaşık 180 metredir. 

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır