Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Bahçelievler Hakkında

Bahçelievler İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan bir ilçesidir. Bahçelievler güneydnen Bakırköy'e batıdan Küçükçekmece'ye, kuzeyden Bağcılar'a ve doğudan ise Güngören'e komşudur.

 Önceleri Bakırköy'e bağlı olan Bahçelievler 1992 yılında Bakırköy'den ayrılarak ilçe statüsüne kavuşmuştur. Toplam nüfusu 602 bin olarak bilinir. Bahçelievler'de 11 mahalle bulunurken ilçeye bağlı bucak ve köy yoktur.

 Bahçelievler ticari yapısı ile ülkemize ilkler kazandıran bir ilçedir. Türkiye'nin ilk sanayi sitesi, ilk kola fabrikası ve ilk kuyumculuk merkezi Bahçelievler'de açılmıştır. İstanbul'un önemli merkezlerinin çoğu Bahçelievler'de bulunur.

 Bunlar genellikle basın ve ticaretle alakalıdır. İstanbul'un büyük Avm'lerinin çoğunun bulunduğu Bahçelievler önemli bir ticaret merkezi olarak da görülür. Bahçelievler otobüs bileti ile bu ticaret ve basın merkezine kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilir.

Bahçelievler’in Tarihçesi 

Bahçelievler tarihi İstanbul tarihi ile beraber incelenir. Bahçelievler ve çevresi Bizans İmparatorluğu döneminde tarım ve bağcılık faaliyetleri ile ön plana çıkmaktaydı. O dönemde Hepdemon diye anılan ilçe Rumeli'den gelen kervanların İstanbul'a geçiş güzergahı üzerinde bulunurdu.

 Bu sayede bölgede imparator sarayları, kiliseler ve konutlar inşa edilmiştir. Verimli toprakları ve su kaynaklarının yeterli olmasından dolayı eski dönemden beri önemli bir karargah niteliği taşımıştır.  Eskiden beri İstanbul'da depremler olduğunda halk Bahçelievler'e gelerek burada güvende olduklarını hissederlerdi.

 Cumhuriyet dönemine gelindiğinde Avrupa ile düzelen ekonomik ilişkiler sayesinde birçok yeni ulaşım ağı yapılmıştır. Bahçelievler 3806 sayılı yasa ile 25 Ağustos 1992 tarihinde Bakırköy ilçesinden ayrılarak Bahçelievler ilçesi olmuştur.  Tarihi açıdan önemli yapılara ev sahipliği yapan Bahçelievler günümüzde hala önemli bir merkez olarak yerini korur.

Bahçelievler’de Gezilecek Yerler

Bahçelievler gezilecek alanları ile göz dolduran bir ilçedir. Bahçelievler'de gezilecek yerler genellikle tarihi yapılar olarak karşımıza çıkar. Bu tarihi yapılar zaman içerisinde bir nebze tahrip olmuş olsa da hala gezilip görülmeye değer niteliktedir. Bahçelievler otobüs bileti alınarak bu tarihi yapılar gezilebilir. 

Havuzlu Köşk ve Çeşmesi: Siyavuş Paşa Kasrı olarak da bilinen bu köşk Milli Egemenlik Parkı sınırları içerisinde bulunur. Bu köşke birçok ek ve değişiklik yapılmıştır. Ancak yapılan bu değişiklikler köşkün güzelliğinden herhangi bir şey almamıştır. Köşkün genel görünüşü 16. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Günümüzde çocuk kitaplığı olarak kullanılan bir köşk ismini 3. Mehmet döneminde Siyavuş Paşa'dan almıştır.

Çoban Çeşmesi ve Köprüsü: Çoban Çeşme Köprüsü mimar Sinan Köprüsü olarak da adlandırılır. Atatürk Havalimanı kavşağında yer alan Çoban Çeşmesi 6 kemerli ve 38 metre uzunluğunda inşa edilmiştir. Yontma taşlardan yapılan bu köprü kuru bir dere yatağı üzerindedir. Çoban Çeşmesi de bu köprünün hemen yanındadır.

Viran Saray: Halk arasında Viran Bosna olarak adlandırılan bu saray Yenibosna Merkez Mahallesi'nde yer alır. Günümüzde tamamıyla harap olan bu sarayın sadece kalıntıları vardır. Saray kalıntılarında yapılan araştırmalar sarayın Osmanlı döneminden kaldığını göstermiştir. İsmini yugoslavya'da bulunan Bosna kentinden alan saray yıkıldıktan sonra Viran Bosna ismini almıştır.

Bahçelievler’de Ne Yenir?

Bahçelievler mutfağı İstanbul mutfağı ile paralellik gösteren bir yapıdadır. Ülke mutfağından birçok lezzeti kapsamına alan bu mutfak ülke karmaşası olarak bilinir. Bahçelievler’in meşhur yemekleri arasında ülkenin her yerinden gelen lezzetler vardır. 

Erikli Kuzu Gerdan: Bahçelievler mutfağında en sevilen yemeklerden biridir. Çok fazla bilinmese de yapıldığı yerlerde birçok müptelası vardır. Baskın olan kuzu etinin tadını eriğin mayhoşluğu ile bastırmaya çalışan bir yemektir. Etlerin erik ile pişirilmesinden sonra lokum gibi bir kıvam almasıyla servis edilir.

Reştiyye: Ülkemizde çok fazla bilinmeyen bir yemek olsa da Osmanlı sarayı mutfağından gelen harika bir lezzettir. Oldukça sağlıklı olan bu yemek ev eriştesi ile yapılır. Erişte, tulum peyniri, ceviz ve maydanoz ile yapılan bu yemek lezzeti ile kendine hayran bırakır.

Papaz Yahnisi: Papaz yahnisi ülkemizde her yerde farklı şekillerde yapılan bir yemektir. Bahçelievler'de farklı yapılmasının nedeni kullanılan baharatlardır. Arpacık soğanı ve dana etinin birleşiminden sonra tarçın ve yenibahar ile lezzetlendirilir. Yemeğe asıl lezzetini tarçın ve yenibahar verir. Yanında pirinç pilavı ile servis edilen bu yemek hemen hemen herkes tarafından sevilir.

Bahçelievler’e Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Anadolu Yakası'ndan Bahçelievler'e gidilecekse metro ve metrobüs kullanılmalıdır. Avrupa Yakası için de aynı toplu taşıma seçenekleri önerilir. Bahçelievler otobüs bileti ile çevre ilçe ve illerden Bahçelievler'e ulaşım sağlamak mümkündür.

 Metro ile Bahçelievler'e gidildiğinde Yenikapı-Bahçelievler-Atatürk Havalimanı metrosunun kullanılması gerekir.  Aktarma yapılara günden bu metrolardan sonra kolaylıkla Bahçelievler'e gidilebilir. Metrobüs kullanıldığında ise Beylikdüzü, Mecidiyeköy, Kadıköy ve Çağlayan gibi birçok ilçeden Bahçelievler'e gidilebilir.

 Bahçelievler'e yapılacak bir diğer ulaşım seçeneği de Marmaray'dır. Sabiha Gökçen havaalanı'ndan Bahçelievler'e E10 veya 16S otobüsü ile gidilebilir. Uzunçayır'da otobüsten inildikten sonra 40-45 dakika içerisinde Bahçelievler'e varılır. İstanbul Havalimanı kullanıldığında ise Şirinevler otobüsüne binilir daha sonra Şirinevler'de inerek otobüs ve metrobüsle Bahçelievler'e gidilebilir.

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır