Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Aladağ Hakkında

Aladağ, Adana iline bağlı bir ilçedir. Doğusunda Kozan ilçesi, güneyinde İmamoğlu ve Karaisalı ilçeleri, batısında Pozantı ilçesi ve kuzeyinde Niğde ile Kayseri illeri vardır. Yüzölçümü 1.347 km² olup sahip olduğu nüfusu 2020 nüfus sayımına göre 15.998'dir. İlçenin merkezi Aladağ kasabasıdır. Eskiden Karsantı adıyla Karaisalı ilçesine bağlı bir bucak olan ilçe, 1987 yılında ilçe ilan edilmiştir. İlçenin kuzeyinde Toros Dağları'nın Aladağlar adıyla anılan bölümü vardır. Aladağ otobüs bileti alarak seyahati gerçekleştirebilir veya tren, uçak ya da özel araç ile ilçeye kolaylıkla ziyaret edebilmek mümkündür.

Aladağ'ın Tarihçesi

Eski bir yerleşim yeri olduğu bilinen Aladağ, Hitit, Roma ve Bizans egemenlikleri sonrasında Selçuklu Hanedanı zamanında da yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. 1360'lı yıllarda şehir Ramazanoğulları Beyliği'ne, Yavuz Sultan Selim zamanında da Osmanlı Devleti'ne ilhak olmuştur. Aladağ'ın eski adı Karaköy olup 1973'te ismi Karsantı olarak değiştirildi. 1987'de ise bugün adı verilerek ilçe merkezi olmuştur.

Aladağ'da Gezilecek Yerler

Aladağ otobüs bileti alarak ilçe merkezine yapacağınız ziyaret ile sosyal, tarihi ve kültürel alanlarda keyifle Aladağ'ın gezilecek yerlerine ve yakın mevkiilerde olan tarihi yerlerini görebilme imkanı bulunmaktadır. 

Akören Antik Kenti: İki farklı noktada bulunan harabelerdir. Yöresel adı Göveren olarak da bilinir. Bazı kaynaklara göre Roma döneminde kurulmuştur.

Meydan Kalesi: Surların bazı bölümleri yıkık durumda olmasına rağmen kale burçlarının bir tanesi yarımay şeklinde öne çıkıyor. Güneybatısında iki tane gizli odacığı vardır.

Küp Şelaleleri: Doğu Akdeniz bölgesinde Torosların arasında yer alan Küp Şelaleleri toplam 10 adettir. Doğa ve spor aktivistlerinin çok sık tercih ettiği şelaleler, 1,5 kilometrelik bir kanyon içerisinde yer alır.

Simit Şelalesi: Adana'dan yaklaşık 70 kilometre uzaktadır.

Hacer Ormanı: Aladağlar'ın Kapuzbaşı çağlayanına yakınında yer alan büyük bir vadidir.

Ağcakise Anıt Ağaç: 500 yıllık bir tarihi olan anıt ağaçtır.

Kapuzbaşı Çağlayanı: Aladağ ilçesine yaklaşık 40 kilometre mesafededir. Hacer ormanlarında 18 bin hektarlık alanı kapsayan ve Aladağlar Milli Parkı içerisinde yer alıyor.

Mazılık Ören Kalesi: Mazılık'ta 6. yüzyıla ait büyük bir kilise yer almaktadır. Dışarıdan görüldüğünde beşgen şeklindedir. Meydan Kalesi'ne bağlı olmasına rağmen uzak bir noktada konuşlandırılması konusunda, eski çağlarda çok saygı duyduğu bir yer olduğuna dair fikir yürütülmektedir.

Poyağbasan Kalesi: Kale Karsantı (Aladağ) Vadisi’ni uzunlamasına çevreleyen sertkayalıklar üzerine kurulmuştur.

Acı Su Yaylası: Aladağ'a yaklaşık 3 kilometre uzaklıktadır. Bu yayladan geçen suyun şifalı olduğuna inanılır.

Aladağ'da Ne Yenir? 

Aladağ'ın meşhur yemekleri, Türkiye'nin gastronomi başkentlerinden biri olan Adana'da yemek kültürü ile şehrin turizm potansiyeli oldukça yüksektir. Genelde yemek kültürü konusunda Adana'nın gelişmesi ile dünya mutfağına da kapılarını aralayan bir yer haline gelmiştir. Adana'ya özgü yöresel yemeklerin yapıldığı birçok mekan da mevcuttur.

Adana Kebap: 19. yüzyılın ikinci yarısında, Adana'nın tarihi çarşısı olan Kazancılar Çarşısı'nda ortaya çıkmıştır.

Ciğer: Adana'da100 yıllık bir geçmişi olan ciğer, Adanalıların kahvatıda bile büyük bir keyifle tükettiği eşsiz bir lezzettir.

Şırdan Dolması: Küçükbaş hayvan midesinin bir bölümü ile yapılır. İç harcı baharatlı pirin ve etten oluşur.

Kırkkat: Bağırsak dolmasıdır. Tüketimi ise şırdan bulunamadığı dönemlere dayanır. Şırdanın iç harcı ile aynı harç kullanılır.

Analıkızlı: Ana yemek gibi de tüketilen bir çorbadır. Dana etinin yağsız yerlerinden yapılan irili ufaklı köfteler vardır.

Adana Usulü İçli Köfte: Adana'ya özgü kılan özelliği ise baharatlı bulgurun içerisine koyulan kuzu kıyma karışımı malzemelerdir.

Adana Lahmacunu: Adananın doğal ve kendine has baharatlarıyla hazırlanan lezzetli bir harcı vardır.

Fellah Köftesi:  Adana'da sasrımsaklı köfte olarak da bilinen ve her damak lezzeti zevkine hitap eden, sarımsaklı yoğur ile tüketilen bir lezzettir.

Aladağ'da Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Aladağ otobüs bileti ile Aladağ otogarına Türkiye'nin her yerinden Aladağ ilçesine ulaşım çeşit otobüs firmalarıyla sağlanabilir. 

Aladağ’a kara yolu, demiryolu ya da havayolu tercih ederek de gidebilirsiniz. Karayolu ile özel araç ile Aladağ’a gelebilirsiniz. Aladağ karayolu ile Adana şehir merkezine 92 km, İstanbul’a yaklaşık 907 km, Ankara’ya yaklaşık 485 km, İzmir’den ise yaklaşık 887 km uzaklıktadır.

Demir yolu ile ulaşımı tercih etmek isterseniz TCDD seferleri ile Adana’ya demiryolu üzerinden ulaşabilme imkanı vardır. Adana demiryolu istasyonlarından yine özel araçla veya toplu taşıma araçlarıyla Aladağ ilçesine ulaşım sağlamanız mümkündür.

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır